Waarom kiezen voor infraroodverwarming boven traditionele verwarmingssystemen?

Remco Melis
25/7/2024
4
 min leestijd
a herd of sheep grazing on top of a lush green field

Infraroodverwarming wordt steeds populairder als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Het biedt een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Maar wat maakt infraroodverwarming zo bijzonder? In dit artikel vergelijken we infraroodverwarming met traditionele verwarmingssystemen en bespreken we de voordelen, installatie, onderhoud en kosten.

Belangrijkste Punten

  • Infraroodverwarming verwarmt objecten direct, niet de lucht, wat zorgt voor een efficiëntere warmteverdeling.
  • De installatie van infraroodverwarming is eenvoudig en vereist weinig aanpassingen aan de bestaande infrastructuur.
  • Infraroodverwarming heeft lage onderhoudskosten en een lange levensduur, vaak tot wel 15 jaar.
  • Het systeem is energiezuinig en kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de energierekening.
  • Infraroodverwarming is milieuvriendelijker dan traditionele systemen, omdat het geen fossiele brandstoffen gebruikt.

Hoe werkt infraroodverwarming?

De basisprincipes van infraroodstraling

Infraroodverwarming maakt gebruik van infraroodstralen om warmte direct over te dragen aan objecten, oppervlakken en mensen in een ruimte. Dit is vergelijkbaar met hoe de zon de aarde verwarmt. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, verwarmt infrarood niet de lucht, maar de objecten zelf. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en blijft de warmte langer hangen.

Verschillen met traditionele verwarming

Traditionele verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming, werken door de lucht in een ruimte te verwarmen. Dit gebeurt via convectie, waarbij warme lucht opstijgt en koude lucht naar beneden zakt. Infraroodverwarming daarentegen verwarmt direct de objecten en mensen in de ruimte, wat resulteert in een efficiëntere en gelijkmatigere warmteverdeling.

Infraroodverwarming zorgt voor een comfortabele warmte zonder luchtcirculatie, wat ideaal is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Toepassingen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals via panelen aan de muur of het plafond, vloerverwarming of zelfs mobiele verwarmingsunits. Deze veelzijdigheid maakt het geschikt voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Het kan worden gebruikt als hoofdverwarming of als aanvullende verwarming in specifieke ruimtes zoals badkamers of hobbykamers.

Voordelen van infraroodverwarming

gray fabric loveseat near brown wooden table

Energie-efficiëntie en kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van infraroodverwarming is de energie-efficiëntie. In tegenstelling tot traditionele systemen, verwarmt infrarood direct de objecten en mensen in de ruimte, waardoor er minder energie verloren gaat. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de energierekening.

Gezondheidsvoordelen

Infraroodverwarming zorgt voor een betere luchtkwaliteit omdat er minder luchtcirculatie en stofverplaatsing is. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Bovendien voelt de stralingswarmte van infrarood als zeer comfortabel aan.

Milieuvriendelijkheid

Infraroodverwarming is een milieuvriendelijke keuze omdat het minder energie verbruikt en geen uitstoot van schadelijke stoffen heeft. Dit maakt het een duurzame optie voor het verwarmen van je huis of kantoor.

Infraroodverwarming biedt een moderne en efficiënte manier van verwarmen die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu.

Installatie van infraroodverwarming

Eenvoudige installatieprocessen

De installatie van infraroodverwarming is relatief eenvoudig en flexibel. De panelen kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd, afhankelijk van jouw voorkeur en de specifieke ruimte. Er zijn geen gas- of waterleidingen nodig, wat de installatiekosten aanzienlijk verlaagt. Een handige doe-het-zelver kan de panelen vaak zelf installeren met behulp van duidelijke instructies.

De eenvoudige installatie maakt infraroodverwarming een aantrekkelijke optie voor veel huishoudens.

Onder welke vloeren kan infrarood vloerverwarming worden toegepast?

Infrarood vloerverwarming kan onder verschillende soorten vloeren worden gelegd, zoals laminaat, hout, en PVC. Bij laminaat en hout kan de folie direct onder de toplaag worden geplaatst, wat zorgt voor een snelle opwarming. Voor verlijmde PVC-vloeren wordt de verwarming in de ondervloer verwerkt. Het is belangrijk om bij de leverancier te controleren of de vloer geschikt is voor vloerverwarming.

Aanpassingen aan de elektrische installatie

In de meeste gevallen zijn er geen grote aanpassingen aan de elektrische installatie nodig. Bij het gebruik van infraroodpanelen is het vaak voldoende om de stekker in het stopcontact te steken. Voor infrarood vloerverwarming kan het nodig zijn om het gebruik over meerdere groepen te verdelen. Als er aanpassingen in de meterkast nodig zijn, wordt dit vooraf duidelijk gecommuniceerd en ontvang je een prijsopgave.

Onderhoud en levensduur van infraroodverwarming

Minimale onderhoudskosten

Infraroodverwarming vereist nauwelijks onderhoud. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die regelmatig gecontroleerd en onderhouden moeten worden, zijn infraroodpanelen vrijwel onderhoudsvrij. Er zijn geen bewegende onderdelen die kunnen slijten of kapot gaan, wat betekent dat er geen jaarlijkse onderhoudskosten zijn. Dit maakt infraroodverwarming een kostenefficiënte keuze op de lange termijn.

Duurzaamheid en garantie

Infraroodpanelen hebben een lange levensduur. De meeste fabrikanten bieden een garantie van 10 jaar, maar in de praktijk gaan deze systemen vaak 15 tot 20 jaar mee. Dit betekent dat je jarenlang kunt genieten van een betrouwbare en efficiënte warmtebron zonder je zorgen te maken over vervanging of reparatie.

Infraroodverwarming is een duurzame investering die niet alleen je comfort verhoogt, maar ook je onderhoudskosten verlaagt.

Vergelijking met traditionele systemen

Traditionele verwarmingssystemen, zoals cv-ketels, vereisen regelmatig onderhoud en hebben een kortere levensduur. Ze moeten vaak om de paar jaar worden gecontroleerd om hun efficiëntie te behouden en veiligheidsrisico's te minimaliseren. Dit brengt extra kosten met zich mee. In vergelijking hiermee biedt infraroodverwarming een veel lagere onderhoudsbehoefte en een langere levensduur, wat het een aantrekkelijk alternatief maakt.

Kosten van infraroodverwarming

photo of gray oil heater

Aanschafkosten versus traditionele systemen

De initiële aanschafkosten van infraroodverwarming kunnen hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Een infraroodpaneel voor huishoudelijk gebruik kost tussen de €100 en €500, afhankelijk van de kwaliteit en grootte. Ondanks de hogere aanschafkosten, zijn de operationele kosten vaak lager, wat op de lange termijn voordeliger kan zijn.

Installatiekosten

De installatie van infraroodverwarming is relatief eenvoudig en kan vaak binnen één dag worden uitgevoerd. Dit resulteert in lagere installatiekosten vergeleken met systemen zoals warmtepompen of watergedragen vloerverwarming, die meer tijd en arbeid vereisen. Er is geen freeswerk nodig, wat de installatie schoon en snel maakt.

Langetermijnbesparingen

Infraroodverwarming biedt aanzienlijke langetermijnbesparingen. Door de efficiënte manier van verwarmen, waarbij alleen de objecten en personen in de ruimte worden verwarmd, kan men tot 30-50% besparen op de energiekosten in vergelijking met een traditionele CV-aardgasinstallatie. Dit maakt infraroodverwarming niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een kosteneffectieve oplossing op de lange termijn.

Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, zorgen de lage operationele kosten en de energie-efficiëntie van infraroodverwarming voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Infraroodverwarming als hoofd- of bijverwarming

Infraroodverwarming kan prima dienen als hoofdverwarming in goed geïsoleerde woningen. Het systeem verwarmt objecten en mensen direct, waardoor er minder energie verloren gaat aan het verwarmen van lucht. Dit maakt het een efficiënte en duurzame keuze, vooral als je zonnepanelen hebt om je eigen stroom op te wekken.

Infraroodverwarming kan een volledig gasloos alternatief bieden voor traditionele verwarmingssystemen.

Je kunt infraroodverwarming ook combineren met andere systemen. Bijvoorbeeld, gebruik infraroodpanelen in ruimtes waar je snel warmte nodig hebt, zoals de badkamer, en behoud je bestaande centrale verwarming voor de rest van het huis. Dit biedt flexibiliteit en kan helpen om energie te besparen.

In slecht geïsoleerde woningen kan infraroodverwarming ook effectief zijn. Omdat het direct objecten en mensen verwarmt, is het minder gevoelig voor warmteverlies door tocht of slechte isolatie. Toch is het altijd aan te raden om je woning zo goed mogelijk te isoleren voor het beste resultaat.

Infraroodpanelen en hun toepassingen

white concrete wall

Verschillende soorten infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn er in diverse soorten en maten, elk met hun eigen specifieke toepassingen. Zo zijn er panelen die aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden, maar ook verplaatsbare panelen die flexibel inzetbaar zijn. Daarnaast zijn er speciale infraroodspiegels voor in de badkamer en glazen infraroodpanelen die een moderne uitstraling geven aan elke ruimte.

Plaatsingsmogelijkheden

De plaatsingsmogelijkheden van infraroodpanelen zijn zeer veelzijdig. Ze kunnen eenvoudig aan de muur of het plafond worden bevestigd, maar er zijn ook opties voor integratie in systeemplafonds. Dit maakt ze geschikt voor zowel woningen als kantoren. Bovendien kunnen verplaatsbare panelen gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte worden verplaatst, wat extra flexibiliteit biedt.

Infraroodpanelen kunnen vrijwel overal worden geplaatst, waardoor ze een zeer flexibele verwarmingsoplossing zijn.

Voordelen van infraroodpanelen

Infraroodpanelen bieden tal van voordelen. Ze zijn energiezuinig, hebben een snelle opwarmtijd en vereisen weinig onderhoud. Daarnaast zorgen ze voor een gelijkmatige warmteverdeling en kunnen ze gericht worden ingezet om specifieke zones te verwarmen. Dit maakt ze niet alleen efficiënt, maar ook comfortabel in gebruik.

Infraroodpanelen zijn een slimme manier om je huis te verwarmen. Ze geven stralingswarmte af, waardoor je snel een aangename temperatuur bereikt. Deze panelen kunnen aan de muur, het plafond of zelfs op voetjes geplaatst worden, zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen. Wil je meer weten over de voordelen en mogelijkheden van infraroodpanelen? Bezoek dan onze website voor meer informatie en advies.

Conclusie

Infraroodverwarming biedt een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Het is niet alleen energiezuiniger, maar ook eenvoudiger te installeren en te onderhouden. De mogelijkheid om ruimtes gericht te verwarmen zorgt voor extra besparingen op de energierekening. Daarnaast is het systeem milieuvriendelijker doordat het geen fossiele brandstoffen gebruikt. Hoewel de aanschafkosten hoger kunnen zijn, wegen de voordelen op de lange termijn ruimschoots op tegen de initiële investering. Kortom, infraroodverwarming is een slimme keuze voor wie comfort, efficiëntie en duurzaamheid belangrijk vindt.

Remco Melis
25/7/2024
4
 min leestijd